Η Εκκλησία και τα εξωκκλήσια του Στασιού Κυπαρισσίας

Η Εκκλησία του Στασιού στην είσοδο του χωριού είναι ο ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών  και εορτάζει τις 8 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έτος κατασκευής. Υπάρχει όμως σκαλισμένο το έτος  1858 πάνω από την  αριστερή πλάγια πόρτα , στο πέτρινο τόξο και είναι ορατό από το έξω μέρος .

Η κατασκευή  της είναι ορθογώνια με λιθοδομή πάχους  90- 100cm  εμπρός δεξιά, έχει ανεγερθεί μεταπολεμικά το καμπαναριό, με μεικτή τριώροφη κατασκευή, λιθοδομής με  μπετόν και είναι προσκολλημένο στο κτήριο της εκκλησίας. Η είσοδος της εκκλησίας έχει πελεκητούς γωνιόλιθους και τέμπλο , καθώς  και πέτρινο  τόξο.

 Το Μοναστήρι (εξωκλήσι) του Αγίου Ιωάννη  εορτάζει τις 24η Ιουνίου (πανηγύρι του χωριού). Είναι χτισμένο κάπου το 1650 (έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις) βρίσκεται  ανατολικά  του χωριού στις παρυφές του Γεράνειου μέσα σε καταπράσινο τοπίο από Κυπαρίσσια, Πλατάνια και Κουτσουπίες. Στο περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν πετρόχτιστες  πηγές, με γάργαρα τρεχούμενα νερά, που αναβλύζουν κατευθείαν μέσα από το βουνό και μοναδική πανοραμική θέα προς το κάμπο της Κυπαρισσίας και το απέραντο Ιόνιο πέλαγος.

Εξωκλήσι του Άγιου Νικολάου εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου ,  βρίσκεται νότια του χωριού κοντά στους Αρμενίους Κυπαρισσίας

Εξωκλήσι της  Αγίας Βαρβάρας εορτάζει τις 4 Δεκεμβρίου, είναι κτητορικός ναός-εξωκλήσι  και βρίσκεται στο κτήμα  τη οικογένειας Παναγιωτόπουλου, στο μέσον του μεγάλου ελαιώνα  δυτικά του χωριού προς την θάλασσα

 Εξωκλήσι του Άγιου Αθανάσιου εορτάζει τις 2 Μαίου, είναι το πρώτο πανέμορφο εξωκλήσι που συναντάς βγαίνοντας από τον οικισμό του Στασιού βόρεια στο δρόμο για το βουνό μας Γεράνειο

 

Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία εορτάζει τις  20 Ιουλίου. Το εξωκλήσι του Αι Λιά,  όπως λέγεται στο χωριό μας, είναι στην κορυφή του βουνού Γεράνιο πάνω από το Στασιό. Το υψόμετρο εκεί σύμφωνα με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι 1217μ. Το εκκλησάκι από πληροφορίες άρχισε να κατασκευάζεται το έτος 1953, με την συνδρομή των κατοίκων του Στασιού και κατοίκων από άλλα χωριά του κάμπου. Η θέα στο σημείο είναι μαγευτική, το εξωκλήσι βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του όρους Αιγάλεω στην Τριφυλία, ο ορίζοντας ανοίγεται από την Πύλο μέχρι την Κυλλήνη.

Αν έχει καλή ορατότητα θα δείτε τις Στροφάδες, τις ακτές της Ζακύνθου, τον Αίνο της Κεφαλονιάς, δεξιότερα την Ηλεία, την Πύλο ,την Σφακτηρία, τις παρυφές των Γαργαλιάνων, την νήσο Πρώτη, τα Φιλιατρά, την Πλάτη ,το Περδικονέρι, την Φαρακλάδα, την Σπηλιά, τους Αρμενιούς, τον Αγρίλη ,το Χαλαζόνι ,την Τερψιθέα, την κάτω πόλη της Κυπαρισσίας με το λιμάνι, το Καλόνερο, τις Ράχες και στη συνέχεια  τα χωριά της Ζαχάρως και της Ηλείας

Θα δείτε επίσης το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο Πέλαγος που όμοιο του ίσως να υπάρχει μόνο στο χωρίο της Οίας στην Σαντορίνη.  Αν βρεθείς στον Προφήτη  Ηλία το ξημέρωμα θα δεις και την ανατολή του Ηλίου.

Οι προσκυνητές ανεβαίνουν από την παραμονή 19 Ιουλίου το βράδυ στον Προφήτη Ηλία, όπου διανυκτερεύουν υπαίθρια, ανάβοντας φωτιές. 

Στα σύνορα του Στασιού με τους Αρμενίους βρίσκεται μέσα στο κτήμα ενός ιερέα ένα πανέμορφο Εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο, το οποίο είναι πάντα ανοιχτό για όλο το κόσμο στην εορτή του Αγίου Φανουρίου στις 26-27 Αυγούστου.

Στην είσοδο του χωριού πολύ πρόσφατα 2015 δημιουργήθηκε ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στα Εισόδια της Παναγίας